8 gode råd til, hvordan du nemmere bliver gravid

For de fleste par der ønsker at blive gravide går det forholdsvis let. Men for nogle går det måske ikke helt så hurtigt og let som man havde håbet på. Jo højere alderen bliver, jo sværere bliver det at blive gravid. I dag er gennemsnitsalderen for førstegangs-forældre 29 år, men kvinders fertilitet er bedst omkring 20 år. Derfor kan det være nødvendigt at gøre sig ekstra umage og følge disse råd, hvis man ønsker at blive gravid.

Ægløsningstest
En ægløsningstest kan forudsige ægløsningen ca et døgn før det sker. Det sker ved at testen måler niveauet af LH-hormon i kroppen. Når niveauet stiger er der ca 24-36 timer til at ægløsningen sker. LH står for luteiniserende hormon og dens funktion er at sende besked til æggestokkene om at et lille umodent æg (follikel) skal modnes.

Kosttilskud
Vitaminer er vigtige for at kroppens funktioner fungerer optimalt. Hvis du er i underskud af et eller flere vitaminer, kan det være en grund til at du ikke bliver gravid. Vitaminer skal først og fremmest komme fra en sund og varieret kost. Hvis ikke det er nok, findes der i dag specielle vitaminpræparater til gravide. Vitaminer vil både øge chancen for at blive gravid og give barnet bedre betingelser.

Folinsyre (folat)
B-vitaminet folat er ekstra vigtigt i forbindelse med graviditet. En gravid kvinde har brug for mindst dobbelt så meget folat, som en ikke-gravid kvinde. Folat kan være en hjælp hvis du har svært ved at blive gravid. Derudover har forskning vist at rygmarvsbrok, som er en medfødt alvorlig misdannelse, er forbundet med lavt indhold af folat i kroppen.

Undgå stress – slap af
Ved at sænke stress-niveauet kommer kroppen i balance og dens modstandskraft øges. Hvis kroppen ikke er i balance har den ikke ”overskud” til at være gravid og opfostre en baby. Der er mange måder at slappe af på, og få ro i kroppen. Det kan eksempelvis være yoga, meditation eller dybdeafspænding.

Begræns cigaretter, alkohol og koffein
De fleste ved at disse ting ikke er gode for kroppens generelle sundhed. Men i forbindelse med graviditet har de ekstra konsekvenser: Selv meget små mængder alkohol kan påvirke ægløsningen og rygning kan påvirke mandens sædkvalitet.

Idealvægt
Kvinder med et BMI på mellem 24 og 30 er mest frugtbare. Undervægt kan føre til sporadisk eller ingen ægløsning, hvilket gør det svært at blive gravid. Overvægt forstyrrer hormonsystemet der har betydning for ægløsningsmekanismen og menstruationscyklussen. Det kan medføre uregelmæssige menstruationer eller at menstruation helt holder op.

Træning
Overdreven træning kan forstyrrer kvinders kønshormoner. Nogle mener at man bør stoppe motion der giver en puls over 110/min, hvis man har problemer med at blive gravid. Dog er almindelig motion, med moderat fysisk aktivitet, vigtigt, for at holde kroppen stærk og i god form.

Tænk positivt
Problemer med at blive gravid, hænger ofte sammen med en stor frustration. Men det er nyttigt at blive ved med at tænke positivt. Forsøg har nemlig vist at der er langt større chance for at blive gravid, hvis man lærer at vende de negative, triste tanker til positive tanker.