Min “gør-det-selv” kamp

Som enlig kvinde i et parcelhus, har jeg gentagende gange været nødt til at ringe til min eks eller en ven, når jeg har ville have noget lavet i mit hus, og selvom de altid har været venlige til at hjælpe, så irriterede det mig grænseløst, at jeg ikke selv bare kunne ordne, hvad der skulle ordnes. 

Jeg gav derfor mig selv en udfordring – Jeg måtte ikke længere ringe efter hjælp når noget skulle ordnes i huset, medmindre det var en opgave som en decideret fag-person var nødt til at lave, som f.eks. udskiftning af el-stik i boligen.

Det første trin, var at investere i det mest nødvendige værktøj og sikkerhedsudstyr. Jeg havde heldigvis en god ven, uddannet tømrer, som gerne ville hjælpe mig med at finde det udstyr jeg skulle bruge.

Det første han gjorde var, at klarlægge mine behov – Han spurgte hvad, jeg havde haft hjælp til indenfor de seneste år, hvilket omfattede:

 • Fældning af træer, beskæring af buske og havearbejde.
 • Rengøring af tagrender, tag og mindre reparationer på taget.
 • Diverse væg montering.
 • Opsætning af lamper og hylder.
 • Bygning/samling af IKEA møbler.
 • Slibning og maling af min hoveddør.

Han gennemgik mulige scenarier med mig og kom frem til, at jeg skulle bruge følgende:

(Til havearbejde)

 1. En spade.
 2. En skovl.
 3. Et ørnenæb.
 4. En hækketrimmer.
 5. En kantklipper/buskrydder?
 6. Høreværn
 7. Beskyttelsesbriller
 8. Diverse arbejds-/havehandsker

Jeg havde i forvejen en græsslåmaskine, som han mente trængte til en renovering hos en forhandler/mekaniker. Da jeg ikke længere har nogle store træer, der står i vejen eller som læner sig faretruende mod mit hus, mente han ikke at det kunne betale sig at købe en motorsav. Først og fremmest fordi sådan en ikke er billig, men også fordi, at skulle et træ læne sig over mod mit hus i en storm, så ville det kræve special viden at fælde det, uden at det rammer huset.

(Til rengøring af tagrender)

 1. En 4 meter lang enkelt stige og en mindre brugt wienerstige (primært til maling). Denne er mere stabil end en enkelt stige.
 2. Et faldsikringsudstyr sæt i tilfælde af, at jeg skal op på taget og lægge flere tagplader på plads.

(Diverse væg montering) + (Opsætning af lamper og hylder) + (Bygning og samling af IKEA møbler)

 1. En boremaskine – Jeg valgte den billigste boremaskine jeg kunne finde, der havde et +18 volt batteri. Han sagde at til mit behov, havde jeg ikke behov for en dyr boremaskine, men batteriet skulle være stort?
 2. Et bitssæt.
 3. En hammer.
 4. Et vaterpas.
 5. En tommestok.
 6. Diverse kasser med skruer og raw-plugs? Disse fik jeg foræret en blandet kasse af.
 7. En stor og lille stjerneskruetrækker.
 8. En stor og lille “flad” skruetrækker.
 9. En hobbykniv.
 10. En rørtang.

(Slibning og maling af min hoveddør)

 1. 50 meter sandpapir i følgende “størrelser”: 60, 80, 120 og 240.
 2. En slibeklods (En kork klods til at vikle sandpapiret rundt om).
 3. Et sæt med malepensler.
 4. Engangsstøvmasker.

Med værktøjet på plads har jeg endnu ikke haft brug for at ringe til min eks. Når jeg har et “problem/ønske” søger jeg på youtube efter en guide, hvorefter jeg selv har formået at løse problemet.

Min bruser ville f.eks. ikke give mig varmt vand sidste dag og en simpel søgning på Google fortalte mig, at det muligvis var mit brusebatteri det var synderen. Jeg søgte hurtigt på, hvordan man skiftede bruserbatteri og efter en kort tur i Silvan, formåede jeg at skifte batteriet og tage et varmt bad!

Så er du ligesom jeg var, afhængig af en mand hver gang der skulle laves noget i huset, så prøv at udfordre dig selv. Det er slet ikke så svært, når vi bare kan spørge Google til råds og det føltes super fedt, selv at kunne klare sagerne!