livet med slidgigt

Sådan er det at leve med gigt

Om du er ung eller ældre kan det være lige hårdt at få konstateret gigt. Når man først har fået sat et navn på de ømme led og de besværede bevægelser bliver det hele pludselig mere virkeligt. Det kan være meget svært i starten at acceptere at man har gigt, men det bedre man kan gøre for at hjælpe sig selv og sine omgivelser, er at snakke om det og sørge for, at man har de hjælpemidler man skal bruge i hverdagen, for at lindre smerterne. Er du stadig i tvivl om hvordan du kan klare dagens gøremål kommer her en række forslag til at gøre livet med gigt lettere.

Morgenrutiner og badeværelset

De morgenrutiner man havde før gigten rigtig satte ind, skal for manges vedkommende tilpasses nu. Det kan være alt fra tandbørstning til hvordan man går i bad. Helt konkret kunne det for eksempel være en idé at udskifte den traditionelle tandbørste med en elektrisk tandbørste, der sparer håndleddet for mange spændinger og små bevægelser. En anden ting til badeværelset er håndtag til væggene. Det kunne være foran toilettet, så det er lettere at rejse sig eller sætte sig, men også i brusekabinen, så man har noget at støtte sig til, hvis man skal vaske fødder eller samle noget op fra det glatte gulv. Hertil vil en badebænk også passe godt ind.

Madlavning og bagning

Har man før været typen, der elskede at bage boller i weekenden eller nød at lave mad med familien er der ingen grund til at stoppe, bare fordi gigten driller. Her må man, ligesom med badeværelset, hjælpe dig selv, så du ikke overbelaster dine led.
Når en dej skal æltes kan det være fristende at gøre det selv, men giv leddene en pause og køb en køkkenmaskine. Den gør arbejdet, så du kan sætte dig på en stol og slappe lidt af inden næste trin af bagningen.

Hvad angår køkkenet er det et af de farlige steder, når man snakker gigt, for man glemmer let tiden når man hygger sig med at lave mad, men belaster hænder, skuldre og ryggen ved at stå op så længe. Giv dig selv en pause engang imellem eller prøv med smertelindrende, for eksempel glucosamin, der er rettet mod lindring af gigtsmerter.

Rengøring af huset

Den sidste store pukkel i huset, der også før gigten kunne være lidt træls at skulle igennem, er rengøringen. Nogle føler at dette er blevet en uoverskuelig opgave, når slid- og leddegigt har taget fat, men her skal man også tænke ud af boksen. Man kan næppe klare en hovedrengøring den første søndag i hver måned, men så fordel i stedet opgaverne ud over flere af ugens dage. Lad søndag gå til støvsugning og tirsdag på badeværelset og torsdag skal hylder tørres af, mens planterne efterses.

Gigt gør, ligesom så mange andre sygdomme og skavanker, hverdagen lidt mere vanskelig, men ved at sætte dig ned og trække vejret en gang, kan du danne dig et overblik og få planlagt hverdagen.